Örencik Mahallesi
Talas / KAYSERİ
KÖY MUHTARLARIMIZ
Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve "seçilmiş kişi" anlamına gelir.
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar seçilebilmek için; en az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak, yirmi beş yaşını bitirmiş olmak, okur-yazar olmak, köy ve mahalle işlerinin müteahhidi, yardımcısı veya ortağı olmamak vasıfları istenir. Köy muhtarlarının 18 Mart 1924 târihli 442 sayılı kânun ve mahalle muhtarlarının da 15 Nisan 1944 târihli 454 sayılı kânun ile görev ve yetkileri belirlenmiştir. Muhtarların vazifeleri; devletle ilgili ve muhtar olduğu bölgeyle ilgili olmak üzere ikiye ayrılır.
Mahalle muhtarının görevi daha az ve açık olup, aslî görevi, bölgesinde ikâmet edenlerin kânunlarla gösterilen nüfus, yer değiştirme, seçim gibi çeşitli işlerine bakmaktır. Mahalle muhtarları, nüfus kâğıdı örneği, ikâmetgâh belgesi verme gibi işler karşılığında il idâre kurulunca tespit edilen bir ücret alır. 1977’den bu yana köy ve mahalle muhtarlarına genel bütçeden muhtarlık ödeneği verilmektedir. Köy muhtarının görevleri daha fazla ve farklıdır. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar köyün yol, köprü, çeşme vb ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur.
Köy muhtarının devletle ilgili görevleri sırasında; kânun ve hükümet emirlerini köylülere duyurmak, köy dâhilinde îtimat, dirlik ve düzeni sağlamak, salgın ve bulaşıcı hastalıkları hükümete haber vermek, köydeki doğum, ölüm ve evlenme gibi hâlleri hükümete haber vermek, köye gelen devlet memurlarına yardım etmek, okul çağına girenleri okula, askerlik çağına girenleri askere yollamak, evleneceklerin kânûnî muamelelerini yapmak vardır.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl başbakanlığa aittir. Statüleri anayasa ile teminat altına alınmıştır.
Muhtarlarımızdan
HAYATTA OLANLAR
Nuri TOPSAKAL Mehmet KÖŞKER
Cafer DOĞAN Mahmut GÜNGÖR
VEFAAT EDENLER
(Allah Rahmet Eylesin. Mekanları Cennet Olsun. Amin)
Hacı Ahmet KÖŞKER Mustafa TOPSAKAL
Mehmet KENDİRCİ Mikdat KÖŞKER
(Saadetin Mehmet) (Hamdi Hocanın Mikdat)
Mustafa KÖŞKER Burhan KÖŞKER
(Cıngıllı Hoca, Faruk KÖŞKER'in Babası) (Boranka, Hacı Ahmet KÖŞKER'in Babası)
Mehmet ERCİYES (Kaanınoğlu) Hasan BULUT
(Kahaal, Bilal ERCİYES'in Babası) (Kuru Hasan, Mürsel-Mehmet BULUT'un Babası)
Ali KARAOĞLAN Şevket TOPSAKAL
(Ali Çavuş, Hilmi Hafız'ın Babası) (Şevgat,Hilmi TOPSAKAL'ın Babası)
Hacı Ömer DOĞAN Ahmet DEMİR
(Körkaa, Cafer DOĞAN'ın Babası) (Efe Ahmet, Rasim DEMİR'in Babası)
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Köyümüze Otobüs Seferleri Başlamıştır. 01.05.2015 Tarihi itibarı ile Örencik-Yamaçlı-Çömlekçi... [Devamı]
Köyümüzden Manzaralar Örencik... [Devamı]
ŞEHİDİMİZ VAR; Köyümüzden Yeter ve Üzeyir İKE'in oğlu, Polis Memuru... [Devamı]
Okuyan Köylülerimiz Köylümüzden İlk Okuyan Rahmetli Kaptan İsmail GÜNGÖR'dür. Çocuklarınızdan,... [Devamı]
ŞEHİDİMİZ VAR; Şırnak-Van Karayolu yapım çalışmaları nedeni ile alınan emniyet tedbirleri... [Devamı]